Neovisno o tome je li vaše poduzeće malo, srednje ili veliko i koje usluge ili proizvodi su vaš izvor profita, vaše poduzeće mora se baviti računovodstvom, porezima, financijama, administracijom i ostalim povezanim poslovima. Neka poduzeća imaju vlastite djelatnike koje obavljaju ove zadatke a druga poduzeća manji ili veći dio ovih poslova prepuštaju vanjskom stručnom partneru. Kako je ovo riješeno u vašem poduzeću? Outsourcate li vaše računovodstvene i financijske potrebe i razmišljate li o tome?

Bez obzira koliko računovodstvenih i financijskih potreba obavljate unutar vašeg poduzeća ili ih prepuštate vanjskom stručnom partneru važno je razumjeti što outsourcing može donijeti, odnosno koje su prednosti angažiranja vanjskog partnera i prepuštanje vaših računovodstvenih i financijskih potreba vanjskom stručnjaku.

Prednosti outsorcinga

Poduzeća koja outsorcaju svoje financije štede na administraciji i operativnim poslovima, posluju sa smanjenim rizikom i većom kvalitetom. I najvažnije, fokusirana su na svoju osnovnu djelatnost, posao koje vole i u kojem su najbolji jer su rasterećeni od poslova koja im ne donose profit.

Ušteda vremena i novca

Angažiranje vanjskog partnera je jeftinije i fleksibilnije u kontroli troškova nego zapošljavanje vlastitih djelatnika za obavljanje istih poslova.

Ne morate brinuti o tome koliko sati će vaš djelatnik utrošiti na obavljanje ovih poslova jer ćete vanjskog partnera angažirati za usluge koje su vam potrebne i kada su vam potrebne. Vanjski partner je učinkovitiji zbog iskustva u ovom vrlo specijaliziranom području. Nećete brinuti ni o treninzima specijaliziranih djelatnika, godišnjim odmorima, bolovanjima, uredskom prostoru i opremi…

outsouricng
Troškovi sa i bez financijskog outsourcinga

Sa outsourcingom povećavate strateške ciljeve svog poduzeća kroz jasno definirane planove i rokove te se slobađate od sporednih zadataka koji uzimaju vaše dragocjeno vrijeme. Taktički troškovi ostaju isti jer se outsourcing komplementira sa vašim taktičkim zadacima. Administrativni troškovi se znatno smanjuju jer prebacujete dio posla na vašeg vanjskog suradnika čija je prva i osnovna djelatnost administracija i sve vezano uz nju. Manje vremena trošite na administraciju stoga su vam i ti troškovi manji.

Smanjenje rizika poslovanja

Fokusiranost na poslove koji vam donose profit

Korištenje financijskog outsorcinga ne donosi samo novčane uštede već vam omogućuje da se u potpunosti posvetite svom poduzeću i poslu kojeg najviše volite, zbog čega ste se i odlučili na poduzetnički poduhvat. Financijski dio vašeg poslovanja posvećen je stručnom timu koji je također posvećen svojoj osnovnoj djelatnosti: računovodstvu i financijama.

Poduzeća  koja koriste financijski outsourcing postižu konkurentsku prednost na tržištu jer pružaju klijentima najbolje usluge povećanjem produktivnosti i time nadmaše svoje konkurente.

Istraživanja potvrđuju isplativost financijskog outsorcinga

Istraživanje “Strateška evolucija”, koje je provela kompanija KPMG, pokazalo je sljedeće rezultate:

  • 89% ispitanika izjavilo je da planira nastaviti s outsourcing uslugama
  • 47% ispitanika napomenulo je da im jeoutsourcing otvorio nove poglede
  • 42% ispitanika vjeruje da im je outsorcing poboljšao financijski dio poslovanja
  • 27% je napomenulo da je outsourcing značajno poboljšao konkurentnost.

Korištenje outsourcing usluga raste! Ova će se grana industrije vrlo brzo uzdići na veću razinu nego što je danas.’ – rekao je Pradeep Udhas, iz kompanije KPMG.

Zanimljiva činjenica: Kako je nastao termin outsorucing?

Outsourcing je nastao 1981. godine u Americi kao termin „outside resourcing“ što je poslovna praksa koja se koristi od strane različitih poduzeća da smanje troškove i vrijeme prebacivanjem dijelova rada drugim poduzećima da se oni mogu posvetiti svom prvotnom djelatnošću.